Pyöräilyaktivismi netissä ja kaduilla

mies netissä tabletilla

Pyöräily on arkinen, sujuva ja turvallinen kulkumuoto suurelle joukolle kansalaisia. Silti, varsinkin takavuosina, pyöräilijät kokivat olevansa usein marginaalissa liikennesuunnittelussa ja jopa suoranaista pyörävihamielisyyttä saattoi esiintyä. Erityisiä ongelmapisteitä ovat olleet kaupunkikeskustat, joissa eri kulkuvälineet kilpailevat rajoitetusta tilasta.

Viime vuosina tilanne on parantunut. Pyöräily nähdään osana viihtyisää ja elinvoimaista kaupunkia, ja kevyen liikenteen osuuden kasvulla on vaikutusta myös ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi Pyöräilyn edistämisohjelman vuonna 2014, ja sitä on tarkoitus päivittää 2020. Edistys pyöräilyn suhteen ei kuitenkaan tapahtunut itsestään, vaan taustalla vaikutti kansalaisaktivismi.

Kaduilla näkyviin tempauksiin kuuluivat Kriittiset pyöräretket. Nämä olivat pyöräilijoiden mielenosoituksia, joissa vaadittiin parannuksia liikenneolosuhteisiin pyöräilemällä joukolla reiteillä joilla ne olivat heikoimmalla tolalla. Joukkovoiman tavoitteena oli myös osoittaa että pyöräilijät muodostavat kriittisen massan, joka tulee ottaa huomioon. Kriittisiä pyöräretkiä järjestettiin kerran kuussa.

Yhä enemmän aktivismi on siirtynyt nettiin. Joskus tätä moititaan myös laiskaksi ”kliktivismiksi”, ja tuskin se täysin korvaa näyttäviä live-tapahtumia. Kiistatta sosiaalisen median valta on kuitenkin suuri ja myös päättäjät näiltä kanavilta löytyvät. Esimerkiksi kansalaisaloitteisiin vaadittavien nimimäärien keräämiseen laajat online-kampanjat ovat käytännössä välttämättömyys.

Myös suora yhteydenpito päättäjiin onnistuu usein helpoiten tätä kautta. Tuore esimerkki onnistumisesta on Pasilan kuuluisan ”sakkokierroksen” poistaminen. Apulaispormestari Anni Sinnemäki lupasi että asia hoidetaan kuntoon, Twitter-keskustelun päätteeksi.

Pyöräilyaktivismin ehkä aktiivisin järjestö on ollut juuri Helsingin Pölkupyöräilijät eli HePo. Pyöräilijöitä, ja parannettavaa pyöräilyoloihin, on kuitenkin toki koko maassa. Pyöräliitto on valtakunnallinen pyöräliikenteen edunvalvoja, ja kuuluu myös European Cyclists’ Federation kattojärjestöön. Jäseneksi voi liittyä joko suoraan yksityishenkilönä tai paikallisen jäsenjärjestön kautta.

Pyöräilyaktivismi netissä ja kaduilla
Siirry sivun alkuun